19 Ocak 2011 Çarşamba

Ekonomiservisi.com için SEO fikirleri

Eski genel yayın yönetmenimin ricasıyla, birçoklarının Gürcistan'da uğradığı saldırı ile hatırlayacağı Hilmi Hacaloğlu'nun internet sitesi ekonomiservisi.com için öncelik olarak gördüğüm arama motoru optimizasyonu iyileştirmeleri belirledim.

İlk olarak link yapısına baktım. Önerilen şekilde kelimelerden oluşan adresler tercih edilmişti. Türkçe karakter problemini çözmek için ise kimi harflerin yer almamasını tercih etmişler. Türkçe'deki benzerlerini kullanmak daha iyi bir çözüm olabilirdi.

Ancak adreslerde şöyle bir yük taşıyorlar; her sayfanın adresinde /index.php ibaresi yer alıyor. Halbuki bunun pratikte hiçbir faydası yok. Tam tersine taksim / işaretini mümkün olduğunca kıt kullanmak şart. Zira Google linklerdeki 4. taksim işaretinden sonra yorulup indekslemeyi bırakabiliyor. Örneğin şu linkte http://ekonomiservisi.com/index.php/is-hayati/emek-duenyasi/4881-tuesadda-fuetuerizm-ruezgar fazla sayıda var.


Navigasyonda yer alan Gündem - Finans - Politika - Dünya gibi sekmelerin her birine 2-3 satırlık o sekmenin içeriğini anlatan ancak asıl amacı anahtar kelimeleri öne çıkarmak olan bir yazı eklenebilir.

Örneğin Finans sekmesine tıklandığında açılan sayfada; Finans bölümünde dövizdeki değişimleri, pariteleri, ekonomi piyasalarında haftalık öngörüleri öğrenebilirsiniz. Bu sayede sayfayı yukarıdan aşağıya tarayan Google'ın eşleştirme yapması daha kolay olacaktır.

Link building göz ardı edilmemeli

Emek verilerek hazırlandığı belli olan yazıların ise yalın içerik oluşturmaktan başka hiçbir SEO işlevi yok. Halbuki yazılara özel etiket oluşturmak, her yazıda içeriğe uygun link building yapmak çok önemli. PageRank ve sitenin doğru kategorilerde indekslenmesi açısından bu çalışmaların en azından bundan sonra yapılması gerekiyor.

Yazı içinde verilen linklerin 2 amacı olabilir. İlki benzer konularda site yazarlarının fikirlerini okutmak. Yani iç trafiği sağlayarak sitede geçirilen süreyi ve kişi başına gösterilen sayfayı artırmak. İkincisi ise link alışverişi ile ekonomiservisi.com'un bir haber sitesi olduğuna vurgu yapmak.

Küçük bir Google Analytics çalışması da siteye sanılandan fazla değer katabilir. Kullanıcıların en çok hangi aramalarla siteye ulaştıkları takip edilerek bu etiketlerin üzerine gidilebilir.Bu çalışma sitede hangi anahtar sözcüklerin zayıf kaldığına dair de ipuçları verecektir.

Son olarak her türlü site için önerebileceğimiz site haritası (sitemap) oluşturulması var. Google arama motorunu yönlendiren site haritaları tüm içeriğin eksiksiz olarak arama sonuçlarında yer almasına yardımcı oluyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder