18 Ocak 2011 Salı

İnternet aptallaştırmaz mı?

Öncelikle değerli akademisyen Ahmet İnsel'in 'İnternet aptallaştırır mı?' başlıklı yazısına göz gezdirmek gerekir. Sonralıkla bu yazıya neden katılmadığımı ifade etmek isterim.

Bence internetin hesap makinesinden hiçbir farkı yok. Eskiye nazaran çarpım tablosunu bilen kişi sayısı daha az (hatta birçoklarının bildiği üzere ABD'de sıfır). Ama bunun matematiği olumsuz yönde etkilediğini söylemek olanaksız. Bilakis hesap yapmaktansa problemi çözmeye daha fazla vakit ayırabiliyoruz.

İnternetin de faydası aynı temele dayanıyor. Misal bir anne bebeğinin her bir problemi için bilgi sahibi olmak zorunda değil, çünkü elinin altında 1 dakikadan kısa sürede ulaşabileceği bir kaynak var (hem de saat kavramından bağımsız), üstelik bu kaynağa sınırsız kez ulaşabiliyor.

Bilimsel araştırmalara gelince, artık özgünlük daha da önemli hale gelecek. Eskiden tezimizi Fransa'dan bulduğumuz bir tezin çevirisini sunarak verebiliyorken, şimdi bu kaynakların tümü herkese açık olacak. Yani orijinallik daha fazla para edecek.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder