25 Mart 2012 Pazar

Bahçe çalışmalarımız başladı (1)

Daha önce bahsettiğim bahçe çalışmalarına güzel havayı da fırsat bilerek hemen başladık. Kayınvalidemin ön ayak olması, eşim Öykü'nün günlerdir bilenmiş olması ile sabah erkenden evden kaçtık. İlk adresimiz Göksu Deresi'nin denize kavuştuğu noktadaki Göksu Cafe oldu. Zira açlık hiçbirimizi olumlu etkilemiyor.

beykoz_fidanligi

Mükellef bir kahvaltının ardından soluğu Beykoz Fidanlığı'nda aldık. Haftanın her günü açık olan fidanlık, çiçek, fidan ve ağaç satışı yapıyor. Yanı sıra tarımsal destek almak isteyenlere yardımcı oluyor. Bahçıvanlar işinin ehli ve çok yardımcı. Bizim muhatabımız tesadüf eseri Kamil Koç isimli bir bahçıvandı.

Bahçe duvarı ile yolu ayırmak için hangi ağaçların işe yarayacağını sorduk. Aklımızda mezarlık servisi vardı. Serviden başka bir de limon servi önerdiler. Her metreye 1 tane dikilirse 1 sene içinde yolla bağlantımızın tamamen kesileceği söylendi. Aklımızdakinden şaşmadık ve 40 tane fidan seçtik.


Servi dikerken bilmeniz gerekenler

Kamil Bey sağolsun 1-2 gün içinde nakliyesini de ayarlayarak dikim için gelecek ve fidanların cansuyunu verecek. Kendisinden öğrendiğimiz tüyoları sıraladım:
  • Topraktan sökülecek fidanlar yerine bir süredir saksıda olan fidanları seçin. Böylece tutma ihtimali artar. Aklınızda olsun saksıdakilerin fiyatı biraz daha yüksek.
  • Fidanların separatör görevi görmesine hemen ihtiyacınız varsa 50 santimetre, zamanınız varsa 1 metre arayla dikim yapın.
  • Duvar dibine dikecekseniz fidana büyümesi için yer bırakmak için en az 30 santimetre pay bırakın ve duvardan açın.
  • Her fidan için 30 santimetre genişliğinde, 40 santimetre derinliğinde çukur açın.
  • Toprak olarak bol gübreli, mümkünse koyun gübreli bir toprak alın. Ne kadar kaliteli toprak o kadar sağlıklı fidan. Her bir fidan için 1 çuval toprak gidiyor.
  • Dikim zamanı erken ilkbahar ayları. Gecikseniz bile havaların çok sıcak olmadığı aylara kadar süreniz var. Günlük sulama çok önemli.
  • Budama için profesyonel destek alabileceğiniz gibi eğer ekipmanınız varsa kendiniz de işe koyulabilirsiniz. Budama ağacı gürleştiriyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder