14 Mart 2012 Çarşamba

iPhone için 8mm - İncelikler Yüzünden

Yeni Medya Düzeni için yazdığım uygulama incelemelerinin sonuncusu.

Sertab Erener’in İncelikler Yüzünden klibi adeta dönem filmlerinin etkisini taşıyordu. 8mm kamera ile çekilen görüntülerin nostaljik havası uzun süre konuşulmuştu. Artık iPhone yardımı ile buna benzer vintage görüntüler elde etmeniz mümkün. Tek yapmanız gereken telefonunuza Nexvio tarafından piyasaya sürülen 8mm isimli uygulamayı yüklemek.

Uygulamayı açtığınızda sizi bir kadraj ve etrafına dizili tuşlar karşılıyor. Kırmızı kayıt tuşuna bastığınızda, o an kadrajınızda olan görüntüyü kaydetmeye başlıyorsunuz. Yani kullandığınız efektler, filmler ve lensler gerçek zamanlı olarak ekranınıza yansıyor.

Çekim sırasında lensi değiştirebiliyorsunuz. Tuşun içinde 5 farklı lens gizli; clear, flickering frame, spotlight, light leak ve color fringing.

•    Clear lensi adından da anlaşılacağı üzere temiz bir görüntü ve vintage bir efekt ekliyor.
•    Flickering frame seçeneğinde ışık dar bir aralıkta yükselip alçalarak yapay bir ışık kaynağıyla çekilmiş izlenimi veriyor.
•    Spotlight kadrajı yuvarlak hale getiriyor ve çevresini karaltıyor.
•    Light leak görüntüyü degrade yapıyor ve ekranın soluna güneş yansımasına benzer bir görüntü ekliyor.
•    Color fringing kadrajdaki görüntünün net değil hafif buğulu görünmesini sağlıyor.

Çekim sırasındaki seçenekler lenslerle sınırlı değil. Telefonunuzun sağ alt köşesindeki ‘frame jitter’ 8mm kameralara has görüntü kaymasını elde etmenize yardımcı oluyor. Bu tuşu aşağı ve yukarı hareket ettirerek sinemadaymış hissini verebilirsiniz.

Frame jitter tuşunun çevresinde ise film özelliklerini değiştirmenize yarayan bir ok var. 5 farklı film arasında seçim yaparken sinemada beğendiğiniz dönemleri aklınızda tutmanızda fayda var. Bu seçenekler 1920, 70’s, Sakura, XPro ve Siena.

Kadraja tıklayarak pozlamayı, mikrofon simgesine tıklayarak ses efektini ayarladıktan sonra paylaşım seçeneklerini değerlendirebilirsiniz. Videonuzu telefonunuzda saklayabilir, e-posta ile gönderebilir veya doğrudan Youtube’da paylaşabilirsiniz.

Prodüksiyona gerek yok

8mm ile çekilen videoların güzelliği montaj aşamasına ihtiyaç duymaması. Zira o döneme ait videoların doğallığı keskin geçişler ve görüntüdeki doğal bozulmalar. Aynı efektleri istediğiniz görüntünün üzerinde uygulayabiliyorsunuz. Şu an için eleştirilebilecek en önemli nokta HD video desteği olmaması, ancak taleplere bakılırsa sonraki sürümlerde bu konuya da el atılacak.

8mm uygulaması, iPhone 3GS ve iPhone 4’ün yanı sıra 4. nesil iPod Touchlarda da kullanılabiliyor. Detaylı bilgi almak için Nexvio.com’a, uygulamayı indirmek için App Store’a uğramanız gerekiyor. Uygulamanın fiyatı ise bu kalite için oldukça uygun, 1,99 $.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder