3 Nisan 2012 Salı

Bahçe çalışmalarımız başladı (5)

Pazar gününün ilk çalışmalarını önceki yazımda paylaşmıştım.
Şimdi bahçemizde devrim niteliğinde bir kararla orman ve çim bölümü ayırma operasyonumuzdan bahsetmek istiyorum.

Evimiz 2 dönümlük bir arazide. Bunun 1,5 dönümden fazla kısmı ağaçlarla kaplı. Geri kalan yerde çim alan, ev ve atölyemizi kuracağımız henüz balta girmemiş bir bölüm var. Amacımız her bir bölümü özel kılmak ve farklı yaşam alanları yaratmak.

Bunun için çim ve ormanı birbirinden bariz biçimde ayırmak için şimşirde karar kılmıştık. Ancak bahçe konusundaki yardımcımız Kamil Bey'in önerisiyle maliyeti çok düşük ve bakımı kolay olan ligustrumda karar kıldık. Zira bahçe kesinlikle ev gibi değil. Sürekli bakım ve yatırım istiyor. Ve biz bu yılki istihkakımızı doldurmak üzereyiz.


Fiyat vermekte sakınca görmüyorum, ligustrum fidanının fiyatı gün itibariyle 1,5 TL. Ancak oldukça dar olduklarından 40 metrelik çit için 275 fidan ve 100 çuval toprak kullandık. Gübre burada da çok önemli olduğundan toprak seçimini de buna göre yaptık.

Ligustrum nasıl dikilir?

Ligustrum dikiminin püf noktası zigzag şeklinde ilerlemek. 20 santimetre derinliğinde açılan çukurda bir sağ, bir sol şeklinde dikilirse daha hızlı çit halini alıyor. Pazar günkü problemimiz ise hava kararana kadar cansuyunu verememiş olmamızdı. Ancak arkasından bastıran yağmur bize yardımcı oldu.

Her ne kadar klasik bahçe uzmanları  cansuyunun çok önemli olduğunu ve o şiddette yağan yağmura rağmen verilmesi gerektiğini söylese de bu bana bir ritüel hatta bir batıl inanç gibi geldi. Birkaç gün sonra kimin haklı olduğunu da göreceğiz.

Başka neler yaptık?

Bir yandan ekim-dikim işleri yaparken diğer taraftan bahçe düzenlemesi ile ilgili de ilerleme kaydetmemiz gerekiyordu. Bunun için Öykü çok çalıştı.
  • Zakkumlar sökülerek başka bir zamanda, başka bir yerde tekrar dikilmek üzere ayrıldı.
  • Evin inşaatı sırasında kullanılan su deposu evden ve terastan görülmeyecek şekilde bahçenin uzak bir noktasına gizlendi.
  • Küçük saksılarda ama bahçede duran çiçekler belli bir sırayla ekildi.
  • Tik ağacından yer döşemesi kullanılarak evin girişinde bir oturma ve 'eşinin hazırlanmasını bekleyen koca' alanı yaratıldı.
  • Eve uzak bahçe duvarlarında sarmaşık sardırılacak yerler belirlendi ve ipleri hazırlandı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder